SLOW SINUS

TYPE: LIBRARY
LOCATION: HELSINKI
CLIENT: CITY OF HELSINKI
STATUS: COMPETITION 2012

In order to comply with the specific programmatic requirements and the central and highly frequented nature of the site, there is a need for a unique building providing a landmark character within the city of Helsinki. The task is to create a highly advanced building that embodies the notion of the 21st century library – a notion that has undergone great changes from archive to a modern place of communication and mutual exchange. The design proposal visualizes this process and gives it a face within the city landscape. Whereas the eastern facade has a clear edge, defining and accentuating the urban character of the street, the western facade opens up towards the park – providing the main entrance: the green open surroundings on the west require a very sensitive, welcoming and iconic gesture. Thus the design blurs the boundaries between outside park and inside circulation zones, taking the public realm into the library building: the library becomes an extended landscape.

DIA_Evolution